Ska du byta ut taket själv eller ringa ett proffs?

Ska du byta ut taket själv eller ringa ett proffs?

Att byta ut taket på huset verkar först vara en skrämmande uppgift, men det är faktiskt inte så svårt. Processen för att byta tak är förstås viktig att känna till om du ska göra arbetet själv. Men även den som köper tjänsten av en entreprenadfirma har nytta av att känna till detaljerna av hur ett tak ska läggas och vilka punkter som är viktigast. En takläggare stockholm har ofta bra samarbeten med brädgårdar för att få ner priset på materialet, så det kan finnas en poäng att ta proffshjälp även om du kan själv.

Att byta ut sitt befintliga tegeltak mot ett nytt handlar om mycket mer än att bara byta ut tegelpannorna på taket. Vilken plåt ska användas och är korslimmat trä ett bra alternativ till stommen? Frågorna är många. Därav har vi här listat lite tips som kommer hjälpa dig i processen.

Reparera eller byta taket?

När taken slits ut är det dags för husägaren att utvärdera vad som är den bästa lösningen. Det är en bra idé att undersöka taket från insidan för att bedöma vad taket är gjort av, i vilket skick det är och om mycket kommer att behöva bytas ut. Det är en bra idé att byta ut taket hela taket om fukt eller mögel ses vid inspektionen. Kanske har en liten vattenläcka medfört att bjälkar börjat ruttna och samtidigt fått isoleringen att bli möglig. Då måste det rivas och läggas om från grunden. Taket är den viktigaste delen av ett hus. Många människor, särskilt ägare av gamla hus, inser inte hur mycket som händer där uppe med väder och vind och hur viktigt det är att kontrollera sitt tak regelbundet.

Betongtak ute i skärgården kan ofta vara väldigt slitna på grund av allt saltvatten som blåser upp från havet. När du bor i områden med extremt väder måste man räkna med att taket slits fortare än snittet för ett6 taks livslängd. Ett bra sätt är att sätta ett sparkonto med månads sparande för att klara av de regelbundna underhållet av takets limfogskiva och tegelpannor.

Innan vi börjar måste vi veta vilken lutning taket har. Det handlar nämligen inte bara om antalet tegelplattor du behöver utan också om hur brant taket bör vara för att snö och löv ska blåsa ner. Vissa leverantörer har tabeller i sina monteringsanvisningar där du kan välja din lutning och få siffrorna för hur många plattor du ska använda. Så här kan du räkna ut det…

Lutningsvinkeln minskas genom att subtrahera det kortare måttet från det högre och jämföra denna siffra med tabellen. Med den här informationen kan du välja köpa rätt antal tegelpannor i en butik eller beställa dem online. Även kl-trä eller korslimmat trä som det kallas kan vara eett mycket bra byggmaterial.

Behöver stommen och underlaget till takpannorna bytas ut så behöver du först och främst riva hela taket förutom bjälkarna. Börja med att slänga alla tegelpannor i en container och riv sedan bort all vindpapp som ofta sitter fastnitad på skivor av plywood eller kl-trä. Att hyra en container kommer spara dig massor med tid mot att man skulle behöva hyra en släpkärra och åka till en återvinningscentral varje gång släpet blir fullt. Något mer som underlättar ditt arbete är att du reser en byggnadsställning runt huset. En byggnadsställning kommer underlätta arbetet och göra det mycket säkrare då man helt plötsligt får ett bra staket runt hela sitt tak och slipper springa på stegar upp och ner dagarna i ända. När taket till slut ligger på plats behövs det plåtdetaljer runt hela taket och i alla skarvar där takplattor möts. Till exempel på knocken. Plåtdetaljerna behövs för att vattenavrinningen ska bli så effektiv som möjligt och att vattnet som inte leds bort av takpannorna ska hamna i stuprören. För att detta ska bli så bra som möjligt rekommenderar vi att man hyr en en plåtslagare. Inte vill man väll riskera att behöva byta tak igen för att man snålade in på den viktigaste biten!