Hur planerar man en renovering

Att renovera sitt hem står högt upp på många människors önskelistor. Det kan vara en spännande uppgift att göra förbättringar och ett bra sätt att blåsa nytt liv i ett hem du sen länge älskar. Men hur överraskande enkelt det än kan verka att bygga ett till badrum, byta ut köket eller renovera Stockholm, kan verkligheten visa sig vara långt ifrån enkel om man inte planerar ordentligt under hela projektet.

Att göra de förbättringar av hemmet som många har drömt om kan vara den mest givande och spännande delen av att äga ett hem, men det betyder inte att det är lätt. Med rätt förberedelser och planering kan du dock se till att din renovering går så smidigt som möjligt.

Dessa viktiga tips kommer inte bara att se till att ditt renoveringsprojekt löper smidigt, utan också att alla förändringar genomförs på ett attraktivt, funktionellt och framför allt – säkert sätt!

Prioritera efter familjens behov

Drömmen kanske är att lägga alla pengarna på en ny pool eller en gillestuga som man kan smita ut till mellan matlagning, barnskrik och alldagliga uppgifter. Men de flesta har inte en obegränsad budget så utgå från familjens behov. Har inte barnen ett varsitt rum kanske det är bäst är prioritera det istället för ny pool. Tänk smart i dessa lägen, är badrummet i dåligt skick så passa på att renovera badrum Stockholm medans man har budget för det.

Planering och budget är A och O

Vid en renovering måste man alltid göra en planering för att bygget ska flyta på så smidigt som möjligt. Tid är pengar i dessa situationer så underskatta aldrig vikten av en grundlig planering. Mät rummet som ska renoveras och gör en lista på allt som ska bytas ut. Ge dig sen ut på internet och leta fram de billigaste eller bästa alternativen så slipper man impulsköpen av färg, virke eller detaljer till rummet. Det finns alltid något av byggvaruhusen som har rea och om man vill spara ännu mer pengar kan man alltid leta begagnat.

När du planerar din renovering behöver man ta hänsyn till om man måste söka bygglov eller göra en bygganmälan. Är det en större utbyggnad som ska till på huset så rekommenderar vi att man tar in professionell hjälp till bygglovet som en byggmästare eller arkitekt. De är vana vid att söka bygglov och med deras hjälp kommer bygglovet garanterat bli godkänt.

Större förändringar i hemmet så som att bygga till ett extra badrum eller bygga en pool med pooltak kräver de flesta gångerna inte bygglov, men en bygganmälan måste göras för att meddela kommunen om att ritningarna om huset har ändrats efter att du anlitat badrumsrenovering bromma.

Vad kan man göra själv?

Om man inte har några större kunskaper kring hur man renoverar finns det ändå uppgifter man kan göra själv för att spara in pengar på dyra hantverkare.

Utför enklare uppgifter som rivningen och bortforslingen av skräpet. Detta tips kommer spara den som renoverar än stor summa pengar. Ett badrum brukar kosta 25 000kr att riva med hjälp av hantverkare, dem pengarna kan man enkelt spara på att slita lite själv.

Måla själv är också något många väljer. Tänk på att inte snåla när man köper färg och penslar så slipper man måla fler gånger än nödvändigt. Billigare penslar har dessutom en förmåga att släppa strån från penseln i färgen vilket är högst irriterande för de flesta. Billig färg är aldrig ett bra alternativ då flera billiga färger kan mattas av inom bara några år.

Anlita hantverkare till svåra uppgifter

Är det en omfattande renovering Stockholm så behöver de flesta som inte har kompetensen själva att anlita en hantverkare. Se till att dem är registrerade för ROT-avdrag så att man får tillbaka en del av kostnaden från staten. Anlita gärna en elektriker i samband med din renovering så du får elen dragen på ett snyggt sätt.